ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
PENJELASAN #1MDB TRANSKRIP PENUH ARUL KANDA BERSAM BERNAMA TV | Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Thursday, 29 October 2015

PENJELASAN #1MDB TRANSKRIP PENUH ARUL KANDA BERSAM BERNAMA TV


Berikut transkrip penuh daripada program bual bicara bertajuk 'Bernama TV with Arul Kanda' berhubung 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang dihoskan Suriati Sanusi dan Timbalan Ketua Pengarang (Perkhidmatan Ekonomi), Mikhail Raj Abdullah.

1. Apa itu 1MDB?

1Malaysia Development Bhd (1MDB) ialah sebuah syarikat 100 peratus milik kerajaan.

Ia ditubuhkan sebagai sebuah syarikat pembangunan strategik dengan wawasannya untuk menjadi pemangkin dan merangsang pelaburan langsung asing, di samping membuat sesuatu yang berbeza untuk kerajaan.

"Kita perlu faham model perniagaan dan struktur modal 1MDB. Apabila ia ditubuhkan, kerajaan memutuskan bahawa syarikat ini perlu membiayai dirinya sendiri melalui hutang -- pinjaman bank dan pasaran modal.

"Alasan yang terdapat di sebaliknya ialah untuk mewujudkan disiplin bahawa apabila anda berhutang, anda perlu membayar faedah dan pokoknya serta tidak mengusik dana kerajaan bagi tujuan lain seperti sekolah, hospital dan sebagainya.

"Hutang itu akan digunakan untuk memperoleh aset dan hartanah berkualiti tinggi serta tenaga.

1MDB adalah pengeluar tenaga terbesar di Malaysia dan memiliki 13 loji tenaga di lima negara di seluruh dunia, yang menjana tenaga berjumlah 5,500 MW.

Ia juga memiliki plot tanah paling luas yang terletak secara strate di ibu negara.

2. CABARAN

Terdapat ketidakpadanan dari segi aliran tunai yang dijana aset jangka panjang ini berbanding keperluan jangka pendek bagi melunaskan faedah dan sebahagian lagi untuk melunaskan pinjaman pokok apabila tiba waktunya.

Ia adalah ketidakpadanan yang melibatkan aliran tunai. Dan, untuk menangani masalah ini, kerajaan mengambil langkah jelas untuk melaksanakan pelan rasionalisasi bagi mengatasi ketidakpadanan aliran tunai ini dengan menjual ekuiti dalam beberapa aset 1MDB bagi mengumpul dana dan mengurangkan hutang.

3. BAGAIMANA HENDAK MEMBAYAR HUTANG?

Jika anda lihat kepada projek seperti TRX, Bandar Malaysia, penyatuan tiga pengeluar tenaga bebas (IPP) berasingan di bawah Edra Energy, ia semuanya merupakan projek strategik yang dirancang dan dilaksanakan oleh 1MDB.

Jadi, masalah yang kami hadapi hari ini ialah masalah yang sama seperti yang dihadapi mana-mana perniagaan, iaitu ketidakpadanan aliran tunai yang berpunca daripada faktor dalaman dan luaran.

Bagaimanapun, apa yang penting ialah kami telah mengambil langkah untuk memperbetulkan keadaan ini. Alhamdulillah, hari ini, ekuiti yang ingin kami jual menarik minat ramai dan kami akan mencapai lebih banyak kejayaan dari segi ini.

4. APA YANG AKAN TERJADI PADA TAHUN-TAHUN AKAN DATANG?

Dalam sektor tenaga, semua loji tenaga kami berjalan lancar. Kami membeli loji tenaga sedia ada dan aliran tunai daripada Edra Energy iaitu melalui pendapatan dan hasil yang dijana oleh loji ini berjumlah hampir RM5 bilion setahun.

Saya dengan sukacita ingin memberitahu anda bahawa pada tahun ini sahaja, 1MDB menjual tanah di TRX bernilai kira-kira RM1.3 bilion.

Jadi, kami adalah pemaju utama, kami membelanjakan hampir RM3 bilion untuk membina infrastruktur. Sekarang, kami membahagikan plot tanah ini dan berjaya menjualnya.

Kami telah menjual sebahagian besar plot tanah ini kepada Mulia Group dari Indonesia, Affin Bank, Lembaga Tabung Haji dan mengadakan usaha sama dengan kumpulan hartanah dan infrastruktur, Lend Lease.

5. APA YANG TIDAK KENA DI PERINGKAT DALAMAN, ADAKAH WANG ORANG RAMAI AKAN BERADA DALAM KEADAAN BAHAYA? (TITIK TOLAK KETIDAKPADANAN)

Mengenai ekuti langsung daripada kerajaan, jumlahnya ialah RM1 juta.

Memang benar, pada awal tahun ini, sebagai sebahagian daripada pelan rasionalisasi, 1MDB meminjam RM950 juta daripada kerajaan.

Dalam pada itu, kerajaan menyediakan opsyen jaminan tertentu bagi hutang kami. Perlu difahami bahawa, jika anda melihat jaminan itu, ia adalah RM5.8 bilion, kemudian surat sokongan dan beberapa hutang lain yang berjumlah kira-kira RM18 bilion.

Dalam konteks Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia sebanyak RM1.1 trilion, jumlah itu tidak sampai dua peratus. Dalam konteks hutang kerajaan yang pada keseluruhannya berjumlah kira-kira RM630 bilion, ia adalah kira-kira tiga peratus.

Jadi, walaupun jumlahnya besar, ia masih dapat ditangani dan melalui pelan rasionalisasi, kini kami dalam proses menjual ekuiti dalam syarikat tenaga kami, Edra Energy.

Kami sedang mencari rakan pembangunan untuk membeli ekuiti dalam Bandar Malaysia dan kami mempunyai 'hutang untuk swap aset' dengan IPIC.

Jumlah keseluruhan ketiga-tiga transaksi ini boleh mencapai RM42 bilion hutang yang dapat dikurangkan atau dilangsaikan oleh 1MDB apabila tiba masanya.

6. SAYA RAGU ANDA BOLEH MENDAPATKAN WANG. BOLEHKAH ANDA MENDAPAT HARGA YANG BAIK BAGI PENJUALAN EKUITI IPP MEMANDANGKAN KONTRAK MEREKA AKAN BERAKHIR TIDAK LAMA LAGI?

Sekiranya anda bertanya perkara itu kepada saya akhir bulan ini, pada masa itu, kami akan dapat menyatakan kepada anda tentang hasil yng kami perolehi daripada proses kami menjual Edra Energy.

Tapi, ketika ini, kami boleh memberitahu anda bahawa terdapat 11 pihak yang berminat dan menyuarakan hasrat mereka untuk membeli ekuiti dalam Edra Energy.

Ketika ini, kami tumpukan kepada empat pihak dan daripada empat pihak ini, tiga pembida telah mengemukakan cadangan akhir dan ikatan mereka.

Tenaga Nasional Bhd adalah satu daripada mereka dan dua lagi adalah entiti dari luar negara.

7. RANGKA MASA, TEMPOH UNTUK MENYELESAIKAN HUTNG ITU

Sebahagian besar aset kami sebenarnya adalah aset jangka panjang, lebih 80 peratus daripada hutang kami adalah berbentuk jangka panjang.

Jadi, bahagian hutang jangka pendek boleh diurus melalui hasil daripadapenjualan Edra Energy, sebagai contohnya. Juga, apabila kami mendapat rakan pembangunan bagi Bandar Malaysia. Ideanya ialah pembelian ekuiti dalam Bandar Malaysia akan menjana tunai untuk mengurangkan dan mengurus hutang kami.

Jadi, kami sangat yakin bahawa menjelang akhir 2015, kami akanmenandatangani tiga perjanjian; penjualan Edra; penjualan ekuiti kepada rakan pembangunan bagi Bandar Malaysia dan "hutang bagi swap aset" dengan IPIC.

Sudah tentu, seperti biasa, wang tunai akan datang dengan peredaran masa.

Mengenai perjanjian yang terikat dengan undang-undang pula, itulah sasaran yang ingin kami capai menjelang akhir tahun ini.

Peraturan yang terdapat di Malaysia ialah pembida dari luar negara bolehmemiliki hingga 49 peratus daripada loji tenaga tempatan. Kami juga memiliki aset di luar negara dan perbincangan dengan pembida berkenaan masih diteruskan.

8. BOLEH TERANGKAN LEBIH BANYAK LAGI KEPADA KAMI TENTANG TRX.

TRX adalah propjek pembangunan menarik. Fasa pertama TRX akan siap menjelang 2018, kami mempunyai syarikat hartanah kelas dunia untuk membangunkan TRX.

TRX mempunyai aliran MRT paling meluas, stesen terbesar MRT terdapat di KL.

9: TERDAPAT PERSEPSI BAHAWA ANDA DIBAWA MASUK UNTUK MENGATASI KECELARUAN YANG ADA DAN MELINDUNGI SESEORANG. ADAKAH PERSEPSI INI BENAR? BAGAIMANA KECELARUAN ITU BOLEH TERJADI?

Sebenarnya, tiada apa yang disembunyikan dalam hal berkaitan 1MDB. Malah, jika ada cubaan untuk berbuat demikian pun, ia mustahil dapat dilakukan. Ada lima agensi siasatan yang sedang memerhati 1MDB iaitu daripada BNM, AG, SPRM, PDRM dan PAC. Semua agensi ini diberi kerjasama penuh untuk menjalankan siasatan secara bebas tentang apa yang berlaku dalam 1MDB. Siasatan ini sedang diteruskan dan kami bekerjasama penuh dengan pihak berkuasa tempatan.

Mengenai syarikat berkenaan (IPP), kita kena melihat beberapa langkah ke belakang.

Untuk membeli bagi pihak kerajaan, yang sebelum ini dimiliki individutertentu, ia membawa kepada pentadbiran sebelum ini, iaitu IPP asal. Kerajaan menimbang untuk menyatukan syarikat ini, menjadikannya sebagai platform dengan harapan untuk merasionalisasikan tarif tenaga pada masa akan datang.

Mengenai hartanah pula, kerajaan bertindak sebagai perancang utama dan

menjual plot tanah dalam bidang strategik ini agar hasil daripada penjualannya

akan kembali kepada kerajaan melalui 1MDB, iaitu sebuah syarikat milik 100

peratus kerajaan.

Cabaran yang dihadapai syarikat ini selama ini ialah kelewatan dalam

melaksanakan IPO perniagaan tenaga. Kami dibiayai melalui hutang dan hutang ini

digunakan untuk membeli perniagaan tenaga serta plot tanah.

IPO sepatutnya bermula pada 2013, kemudian, cubaan kedua pada November 2014.

Melaksanakan IPO adalah sesuatu yang sangat sukar. Ia menjadi titik tolak bagi

keperluan melunaskan faedah dan pinjaman pokok dalam jangka masa pendek yang

terhalang kerana ketiadaan aliran tunai oleh syarikat.

10: APA YANG ADA DALAM FIKIRAN ANDA JIKA DIBERI PELUANG MENYELESAIKAN

MASALAH 1MDB?

Realiti yang ada pada hari ini ialah kami berada di persimpangan jalan dalam

keadaan di mana terdapat keperluan untuk membayar hutang dan keperluan untuk

melabur dalam perniagaan - hartanah dan tenaga - yang semuanya memerlukan modal

tambahan.

Berdasarkan senario yang kami hadapi sekarang, setelah berbincang dengan

pemegang saham, MoF (Kementerian Kewangan), kami yakin dengan kejayaan pelan

rasionalisasi ini. Opsyen terbaik ialah menjual aset atau membwa masuk pelabur

baharu ke Bandar Malaysia untuk mengurangkan hutang ke paras lestari.

Kami patut diberi peluang untuk melaksanakan pelan ini agar syarikat ini

tidak perlu kembali kepada kerajaan bagi mendapatkan sokongan tambahan.

11. ADAKAH KEMUNGKINAN SYARIKAT INI DAPAT DIPULIHKAN SEMULA SEPENUHNYA?

Melalui rasionalisasi, kami mempunyai tiga pilihan -- mendapatkan lebih

banyak ekuiti, menjual aset dan membayar hutang serta membawa masuk ekuiti

daripada pihak ketiga.

12. KETELUSAN

Dua kenyataan hampir setiap hari. Tahap ketelusan yang tinggi berkaitan

dengan MoF.

Akaun kewangan 1MDB boleh didapatkan secara terbuka. Nota kepada akaun itu

amat lengkap. Sedikit saja syarikat di Malaysia mempunyai tahap pendedahan

sedemikian dalam nota akaun.

Kami telah menghasilkan banyak butir lengkap, kenyataan akhbar, intervsiu.

Ini merupakan usaha berterusan untuk memperkongsikan maklumat kepada umum

termasuk penerbitan risalah oleh JASA yang menyediakan soal-jawab lengkap

mengenai 1MDB.

Kami harap dengan usaha berterusan ini, lebih banyak dapat diperkongsikan.

13. KEBOCORAN DOKUMEN

Apa yang penting ialah konteks. Amat mudah mengambil sedutan dari dokumen

dan kemudian menghasilkan berita daripadanya. Sebab itu Kabinet pada Mac meminta

Ketua Audit Negara mengendalikan kajian menyeluruh mengenai ini. Menyiapkan

laporan akhir menjelang hujung tahun ini.

Adalah lebih baik pihak berkuasa mengambil kajian ini dan memperkongsikannya

dengan orang ramai apa jua hasil kajian. Ingatlah bahawa PAC bersifat

bi-partisan, jadi tidak ada yang diselindungi, dan keputusan yang wajar perlu

dibuat.

14. DANA DI SINGAPURA

Jika anda lihat semula nota akaun kami, adalah jelas dari September 2012,

1MDB telah pada mulanya membuat pelaburan dalam ekuiti dan pinjaman Petrosaudi.

Setelah masa berlalu, dana itu telah diubah kepada unit, jadi sejak September

2012, ia adalah unit dana. Pada 2014, 1MDB menebus unit dana itu dalam dua cara,

satu dalam bentuk tunai menerusi jualan oleh pengurus dana dan kedua menerusi

jualan unit dana.

15. TAKRIF UNIT DANA

Jika anda mempunyai pelaburan unit amanah, apa yang anda ada ialah unit.

Unit-unit itu mewakili pemilikan pelbagai aset terlindung. Jadi kita mempunyai

dana yang diwakili menerusi unit-unit ini yang menjelaskan pelaburan yang

terlindung. Dari pihak kami, AS$2.33 bilion ini pada 31 Mac 2014, 1MDB telah

menebus kira-kira AS$1.4 bilion dari wang tunai itu, wang tunai itu digunakan

untuk pelbagai tujuan dan kami mempunyai baki AS$940 juta. Dana itu didaftar di

Caymen tetapi kami mempunyai bank custodian (simpanan) BSI di Singapura.

Custodian merupakan 'interface' antara pemilik dengan pengurus dana, jadi tidak

bererti dana ada di situ, tetapi yang wujud ialah interface kami dengan bank

sebagai penyimpan.

Setelah menebus AS$1.4 bilion dalam bentuk tunai, kami sekarang mempunyai

AS$940 juta unit dana.

Sebagai sebahagian dari pelan rasionalisasi, kami akan lakukan 'tukaran

hutang untuk aset' dengan IPIC.

16: MANA RM42 BILION? APAKAH IA MASUK KE POKET SESEORANG?

Tidak. Wang itu telah diberikan penjelasan sepenuhnya dalam pelbagai

kenyataan kewangan yang 1MDB telah keluarkan pada Jun tahun ini. Jadi setiap sen

syarikat itu telah dijelaskan dan boleh disemak.

17. KE MANA IA PERGI? MANA DANA ITU?

Dari perspektif saya, saya boleh uruskan fakta dan angka, hingga (jika) ada

pihak lain atau pihak ketiga membuat dakwaan ini, maka mereka perlu mengemukakan

keterangan dan bukti kepada pihak berkuasa.

18. TENTANG PEMALSUAN KENYATAAN BANK KEPADA PAC

Saya tidak menyedari tentang hujah sebenarnya. Seperti saya katakan

terdahulu, kenyataan kawangan 1MDB adalah dokumen awam. Bagi kami, kami telah

kemukakan hanya satu set kenyataan kewangan kepada SSM.

1MDB-TRANSKRIP/I (EMBARGO: UNTUK SIARAN SELEPAS 10 MALAM IMI)

[BERITA] TRANSKRIP PROGRAM KHAS -

12. KETELUSAN

Dua kenyataan hampir setiap hari. Tahap ketelusan yang tinggi berkaitan

dengan MoF.

Akaun kewangan 1MDB boleh didapatkan secara terbuka. Nota kepada akaun itu

amat lengkap. Sedikit saja syarikat di Malaysia mempunyai tahap pendedahan

sedemikian dalam nota akaun.

Kami telah menghasilkan banyak butir lengkap, kenyataan akhbar, intervsiu.

Ini merupakan usaha berterusan untuk memperkongsikan maklumat kepada umum

termasuk penerbitan risalah oleh JASA yang menyediakan soal-jawab lengkap

mengenai 1MDB.

Kami harap dengan usaha berterusan ini, lebih banyak dapat diperkongsikan.

13. KEBOCORAN DOKUMEN

Apa yang penting ialah konteks. Amat mudah mengambil sedutan dari dokumen

dan kemudian menghasilkan berita daripadanya. Sebab itu Kabinet pada Mac meminta

Ketua Audit Negara mengendalikan kajian menyeluruh mengenai ini. Menyiapkan

laporan akhir menjelang hujung tahun ini.

Adalah lebih baik pihak berkuasa mengambil kajian ini dan memperkongsikannya

dengan orang ramai apa jua hasil kajian. Ingatlah bahawa PAC bersifat

bi-partisan, jadi tidak ada yang diselindungi, dan keputusan yang wajar perlu

dibuat.

14. DANA DI SINGAPURA

Jika anda lihat semula nota akaun kami, adalah jelas dari September 2012,

1MDB telah pada mulanya membuat pelaburan dalam ekuiti dan pinjaman Petrosaudi.

Setelah masa berlalu, dana itu telah diubah kepada unit, jadi sejak September

2012, ia adalah unit dana. Pada 2014, 1MDB menebus unit dana itu dalam dua cara,

satu dalam bentuk tunai menerusi jualan oleh pengurus dana dan kedua menerusi

jualan unit dana.

15. TAKRIF UNIT DANA

Jika anda mempunyai pelaburan unit amanah, apa yang anda ada ialah unit.

Unit-unit itu mewakili pemilikan pelbagai aset terlindung. Jadi kita mempunyai

dana yang diwakili menerusi unit-unit ini yang menjelaskan pelaburan yang

terlindung. Dari pihak kami, AS$2.33 bilion ini pada 31 Mac 2014, 1MDB telah

menebus kira-kira AS$1.4 bilion dari wang tunai itu, wang tunai itu digunakan

untuk pelbagai tujuan dan kami mempunyai baki AS$940 juta. Dana itu didaftar di

Caymen tetapi kami mempunyai bank custodian (simpanan) BSI di Singapura.

Custodian merupakan 'interface' antara pemilik dengan pengurus dana, jadi tidak

bererti dana ada di situ, tetapi yang wujud ialah interface kami dengan bank

sebagai penyimpan.

Setelah menebus AS$1.4 bilion dalam bentuk tunai, kami sekarang mempunyai

AS$940 juta unit dana.

Sebagai sebahagian dari pelan rasionalisasi, kami akan lakukan 'tukaran

hutang untuk aset' dengan IPIC.

16: MANA RM42 BILION? APAKAH IA MASUK KE POKET SESEORANG?

Tidak. Wang itu telah diberikan penjelasan sepenuhnya dalam pelbagai

kenyataan kewangan yang 1MDB telah keluarkan pada Jun tahun ini. Jadi setiap sen

syarikat itu telah dijelaskan dan boleh disemak.

17. KE MANA IA PERGI? MANA DANA ITU?

Dari perspektif saya, saya boleh uruskan fakta dan angka, hingga (jika) ada

pihak lain atau pihak ketiga membuat dakwaan ini, maka mereka perlu mengemukakan

keterangan dan bukti kepada pihak berkuasa.

18. TENTANG PEMALSUAN KENYATAAN BANK KEPADA PAC

Saya tidak menyedari tentang hujah sebenarnya. Seperti saya katakan

terdahulu, kenyataan kawangan 1MDB adalah dokumen awam. Bagi kami, kami telah

kemukakan hanya satu set kenyataan kewangan kepada SSM.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...