ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Wednesday, 11 January 2017

BILAKAH KOLEKSI HIMPUNAN FITNAH RAFIZI BERAKHIR...?


Dalam dunia politik, fitnah akan dibawa oleh mereka yang benci,disebarkan oleh mereka yang menipu dan akan dipercayai oleh orang gila.Rafizi adalah terkehadapan dikalangan  ahli politik pembangkang yang dalam dirinya penuh dengan kebencian.

Fitnah yang dihasilkan dari kilang kilang PKR ini disebarkan dengan mudah dengan kepesatan teknogi maklumat oleh mereka yang dalam dirinya mempunya DNA penipu yang mengalir dalam pembuluh darah selagi bernafas .Penipu-penipu ini secara terancang menyebarkan melalui jentera parti pembangkang dan dikutip secara borong oleh portal yang pro mereka seperti mereka yang terkenal sebagai Sole Distributer Fitnah Malaysia seperti Meloyakini.

Bukanlah anih pula di Malaysia lahirnya mereka yang hadam akan berita fitnah yang dihidangkan adalah terdiri dari mereka yang gila sahaja.Mereka berselera sahaja makan didalam jamban politik pembangkang.

Bagi memenuhi permintaan orang yang gila yang kelaparan sajian ulam ulaman kebencian,Rafizi umpama cheff masakan yang mempunyai resepi ini semua.Enak dimakan begitu sahaja walaupun digaul dengan kaki oleh Rafizi.

Berita panas disediakan dan disebarkan mengalahkan maggie mee malah kurang 2 minit untuk disuap tanpa soal dan selidih terlebih dahulu kerana tembolok orang gila mampu bekerja tanpa dikisar dan diperhalusi untuk dihadamkan.

Jika mahu disenaaikan banyak sekali deretan berita fitnah yang dicipta oleh Rafizi dan yang terkini mengenai projek MRT .

-mendakwa kos bagi MRT1 SBK sebanyak RM 21 billion bagi laluan sepanjang 21km walhal ianya untuk laluan 51 km dan mendakwa kos  setiap kilometer adalah 1 billion dan anggaran projek tersebut sebanyak RM 30billion

-membuat perbandinga satu projek terowong kosong di Bacelona dengan  projek MRT yang lengkap dengan mendakwa projek MRT di Malaysia lebih mahal...apa punya bingai

- menggunakan maklumat daripada  blog yang tidak sahih iaitu 'Pedesrtian Observation dimana telah dibuktikan silap serta mengambil contoh berpilih yang paling murah daripada 25 projek MRT bagi menunjukkan kontraktor mendapat bayaran yang lebih dari sepatutnya.

-apa yang lucunya contoh yang diberikan oleh Rafizi bagi projek MRT di Seoul turut disangkal oleh Meloyakini yang sedikit cerdik daripada terus ditipu oleh Rafizi.

Deretan fitnah Rafizi ini jika disusun boleh menjadi lebuhraya fitnah terpanjang dalam sejarah Malaysia.Isu cincin Rosmah yang hanya dikatakan gurauan,saman malu LTAT,Tabung Haji dan banyak lagi.






Tuesday, 10 January 2017

ANTARA AKU ,MOHD FAIZ SUBRI DAN BOLASEPAK


Peminat bolasepak senatero dunia hari ini meriah dengan memperkatakan kehebatan anak Melayu yang bernama Mohd Faiz Subri dari Malaysia yang telah menerima pengiktirafan bertaraf bolasepak dunia dengan memenangi 2016 Puskas award for goal of the year at FIFA'

Nama Mohd Faiz Subri kini sebaris dengan pemain ternama bolasepak dunia seperti Cristiano Ronaldo (2009), Hamit Altintop (2010), Neymar (2011), Miroslav Stoch (2012), Zlatan Ibrahimovic (2013) and James Rodriguez (2014).

Tahniah aku ucapkan sebagai anak Melayu yang berasal dari Malaysia kerana bolasepak memang menjadi sukan kegilaan di negara ini.Tumpang bangga kerana aku mempunyai sedikit persamaan yang mungkin juga anda diluar sana.

Barangkali diantara kita cuma bukan berada ditempat dan waktu yang betul.Sebagai pemain bolasepak aku juga boleh menilai tapi tidaklah sehebat penilaian FIFA dan jika anda seorang pemain bolasepak pastinya akan menganggukkan leher tanda setuju tentang apa yang aku perkatakan.

Penilaian dibuat dari gol yang dijaringkan dengan pelbagai teori seperti melawan hukum fizik biologi dan kimia pada jarak 25 meter melalui sepakan percuma.

Sebenarnya ramai yang telah melakukannya termasuk pemain amatur dan ala ala kampung boy seperti aku cuma malangnya jaringan kami ni tidak dpat di nilai kerana tiada liputan.

Dikampung mana ada penonton,kalau adapun seorang dua Tok Empat atau Pak Haji yang on the way nak ke masjid singgah sebentar di padang awam .Apatah lagi dirakam melalui video yang dapat diviralkan  seterusnya menarik perhatian seluruh dunia.

Aku sendiri pernah menjaringkan gol pada jarak lebih jauh dari 25 meter malahan ada yang setengah padang bola dan menariknya bukan dalam keadaan bola mati atau sepakan percuma.

Lebih dari banana kick..papaya kick pun ramai yang dah melakukannya. Bola yang kami gunakan juga bulat  sama seperti Mohd Faiz Subri gunakan tetapi yelah,seperti yang aku katakan tadi,anugerah yang aku terima hanyalah dibelanja minum teh tarik Kedai Kopi Janda anak satu dihujung kampung selepas tamat permainan.

Jangan pula ada yang berkata aku ingin merendah rendahkan kemampuan Mohd Faiz Subri,sekadar berkongsi pengalaman sebagai pemain kampung yang juga meminati bolasepak.

Cuma penantian kita nanti,apakah kesudahan Mohd Faiz Subri adakah sekadar mewakili P.Pinang di Liga Malaysia sahaja. Pencapaian skuad bolasepak di Malaysia sebenarnya boleh maju kehadapan tetapi arahnya kini seakan semakin melencong seperti mana tendangan Mohd Faiz Subri .

Beribu gol pun yang dijaringkan dengan gaya sepakan Mohd Faiz Subri,apakah akan mengubah landskap dan senario bolasepak di Malaysia...?

Apakah impian rakyat Malaysia untuk menyaksikan Malaysia layak ke Pusingan Akhir Piala Dunia hanyalah angan angan  Mat Jenin..?
Skuad bolasepak negara Malaysia seharusnya menjadi keutamaan dan kayu pengukur kemajuan bolasepak di Malaysia.

Ramai yang meletakkan kemajuan bolasepak negara ditangan FAM.Aku setuju tapi bukanlah seratus peratus tapi semua pihak peminat,pemain ,NGO,kerajaan memainkan peranan masing-masing.



P/S ~ Petang ni rasa nak turun main bolasepak tapi lupa but bolasepak aku letak kat mane ye..tikus bawa lari agaknye..









Friday, 4 November 2016

MINYAK NAIK...MINYAK HILANG...DARAH NAIK...UNDI HILANG..!!!!!


Kekurangan minyak masak di pasaran menimbulkan rasa tidak puashati khususnya sebilangan besar rakyat Malaysia.Pastinya krisis minyak masak ini satu lagi bom jangka yang mana jika tidak ditangani dengan kadar segera akan memberikan kesan yang tidak baik dari segi politik,ekonomi dan sosial



Mudahnya adalah menuding jari kepada kerajaan khususnya KPDNKK yang bertanggungjawab memastikan barangan kawalan dibawah selian kementerian tersebut.Penguatkuasaan ternyata amat lemah dan perlu diselesaikan segera,atau jika tidak akan menjadi sasaran mudah kritikan rakyat yang semakin mudah melontarkan pandangan dan persepsi negatif dengan mengviralkan ketidakcekapan KPDNKK menangani isu minyak masak.

Secara mudahnya barangan kawalan seperti minyak masak selalunya dilesenkan pengilang dan pengedarannya kepada syarikat yang dilantik dan KPDNKK tahu jumlah yang dikeluarkan dipasaran.Rakyat tidak mahu tahu alasan mengapa berkurangnya bekalan tetapi penyelesaian dengan pantas dan kaedah yang terbaik.

Kenaikan harga dua jenis minyak secara serentak iaitu minya masak dan minyak kenderaan membuatkan rasa cemas dan gusar rakyat yang baru sahaja agak reda dengan isu GST yang dikaitkan dengan kenaikan barangan seterusnya meningkatkan kos sara hidup.

Jika minyak kenderaan petrol dan diesel bolehlah kerajaan memberikan alasan Malaysia bukan negara pengeluar yang besar.Ini kelapa sawit adalah antara eksport utama negara dan FELDA Hanya Satu Di Dunia akan menjadi bahan ketawa rakyat Malaysia.

Jika KPDNKK masih dibuai mimpi..eloklah Menteri KPDNKK mengikuti jejak Hasan Malek meninggalkan kerusi panas kementerian kerana rakyat makin panas hati dengan alasan yang berbelit-belit tanpa sebarang tindakan segera..



Thursday, 3 November 2016

NAJIB JUAL MALAYSIA MELALUI BANDAR MALAYSIA KEPADA CHINA..!! - SATU PENJELASAN..!!!



Ramai yang kecoh pasal PM melawat China. Macam lah baru Malaysia ada hubungan dengan Republik Rakyat China (PRC) semalam. Hakikatnya, sejak 28 April 1974 (tarikh Tun Abdul Razak membuat lawatan bersejarah ke China), 5 PM Malaysia telah pun melawat China sebanyak 15 kali. Tun Dr. Mahathir seorang saja dah 7 kali: 1980, 1993, 1994, 1996, 1999, Februari 2001, Oktober 2001. Dua orang Yang di-Pertuan Agong pula pernah mengadakan lawatan negara (state visit) ke China pada 1991 dan 1997. Beratus-ratus perjanjian meliputi kerjasama keselamatan, ekonomi dan kebudayaan telah pun ditandatangani. Semuanya tidak bermula tahun 2016.

Bukan itu yang saya nak cerita. Cuma bagi saya, hujah yang mengatakan bahawa keterlibatan China dalam pembinaan landasan East Coast Rail Line (ECRL) semata-mata faktor politik domestik Malaysia adalah sangat dangkal (shallow). Sebenarnya, China nak buat semua itu adalah disebabkan kepentingan strategik yang lebih besar, iaitu menjadikan Malaysia sebagai satu hab dalam rangkaian “One Belt, One Road” (OBOR).

OBOR ialah satu strategi raya (grand strategy) yang diperkenalkan oleh Presiden Xi Jinping pada tahun 2013. “One Belt” merujuk kepada pembinaan laluan keretapi yang menghubungkan China dan Eropah melalui jalan darat yang merentasi Kazakhstan, Turki, Russia, Belarus dan lain-lain negara sehingga ke Rotterdam di Belanda. Manakala “One Road” pula merujuk kepada pembinaan pelabuhan di sepanjang jalan laut yang melewati Vietnam, Malaysia, Indonesia, Singapura, Sri Lanka dan lain-lain negara sehingga ke Venice di Italy. Kedua-dua jalan ini merupakan jalan perdagangan utama dunia sebelum abad ke-15 yang dikenali sebagai Laluan Sutera (Silk Road), laluan yang digunakan oleh pedagang Eropah untuk berdagang dengan China, sebelum Turki Uthmaniyyah menguasai Laut Mediterrenea pada abad ke-15 dan memaksa negara-negara Eropah mencari jalan alternatif melalui Lautan Atlantik dan Hindi.

 Ia diberi nama Laluan Sutera sebab barangan utama yang diimport dari China ialah sutera dan teh. Oleh itu, nama “One Belt” secara rasmi ialah “Silk Road Economic Belt” (SREB) manakala “One Road” dinamakan “The 21st Century Maritime Silk Road” (MSR). Xi melihat strategi ini sebagai penghidupan semula Laluan Sutera yang merupakan simbol ketamadunan China.

Kehebatan OBOR bukan saja pada skala geografinya, tetapi juga pada skala kosnya. Untuk menjayakan OBOR, perlu ada satu trillion (1,000,000,000,000) yuan, bersamaan dengan US$ 160 billion. Tapi mujurnya China banyak duit. Maka China pun mendirikan Bank Pelaburan Infrastruktur Asia atau AIIB (US$ 100 billion) dan Dana Laluan Sutera (US$ 40 billion) untuk membiayai projek-projek OBOR. Bukan Malaysia saja, Britain pun menyertai AIIB. Tapi rakyat Britain yang sentiasa meletakkan kepentingan negara (national interest) dalam minda tak akan mengatakan bahawa pemimpin mereka menjual negara.

Apa tujuan OBOR? China selama ni bergantung pada jalan perdagangan laut yang meliputi Laut China Selatan dan Selat Melaka. 80% barangan import dan eksport China perlu melalui jalan ini dan jalan ini adalah sangat tidak selamat. Bila-bila masa, musuh-musuh China boleh menyekat laluan kargo China. Siapa musuh-musuh China? Amerika Syarikat dan Jepun. Kedua-dua negara telah lama merancang untuk menguasai Selat Melaka, tapi mujurnya ditolak oleh Malaysia, Singapura dan Indonesia. India pula “frenemy”, kadang kawan kadang lawan. Bayangkan kalau negara-negara ini menyekat laluan barangan China yang kritikal seperti petroleum (barangan import terbesar China), ekonomi China boleh lumpuh dalam sekelip mata. Maka, China memerlukan strategi untuk melindungi kepentingannya. SREB membolehkan China menggunakan jalan alternatif yang tidak dapat dicapai oleh Amerika dan konco-konconya, manakala MSR pula memperkuatkan lagi kedudukan China di kawasan Lautan Pasifik dan Hindi.

Dengan membina jaringan pelabuhan dan laluan keretapi, kargo China yang sampai di pelabuhan akan terus diangkut melalui laluan darat. Contoh, minyak dari Oman sampai ke Melaka, terus diangkut melalui keretapi ke Tumpat, dan disambungkan ke Thailand, seterusnya ke selatan China. Itu yang China lakukan di Pelabuhan Gwadar, Pakistan. Pelabuhan tersebut telah pun siap dan minyak import dari Arab akan terus disalur ke Xinjiang, China melalui paip minyak bawah tanah. Perjalanan dari Oman ke Pakistan selamat dari sebarang ancaman Amerika dan konconya.

Pada asalnya, sebelum ada MSR, China mempunyai rancangan untuk membina Terusan Kra di selatan Thai. Dengan itu China boleh “bypass” saja Laut China Selatan dan Selat Melaka yang banyak masalah. Tapi apa akan jadi kepada Malaysia? Pelabuhan di Klang, Tanjung Pelepas, Johor, Penang, Bintulu, Kemaman semua boleh tutup kerana China tak akan guna, dan negara-negara lain pun akan ambil alternatif yang lebih selamat, berbanding dengan Selat Melaka yang terkenal dengan lanun yang banyak dan laluan yang sempit. Yang boleh pasti Singapura pun tak dapat hidup. Boleh agak Singapura telah pun melobi mati-matian supaya China tidak melaksanakan projek Kra dan digantikan dengan MSR.

Saya tidak pro-China. Tapi hakikatnya, Malaysia ialah sebuah kuasa kecil (small power), selamat atau tidak dalam sistem dunia bergantung pada kebijaksanaan dalam hubungan antarabangsa. Kebijaksanaan dalam mengurus hubungan dengan kuasa-kuasa besar. Untuk mempertahankan kedaulatan dan kepentingan negara, apa yang perlu bukan slogan, tapi “balance of interests” di antara negara. Nak pastikan kedudukan Malaysia dalam perdagangan maritime kekal relevan, suka atau tidak, kita perlu bekerjasama dengan China dalam inisiatif seperti OBOR. Meraikan kerjasama dengan penuh berhati-hati, jangan tolak peluang ke negara-negara lain. Kedudukan Malaysia sebagai “laopengyou” (old friends) dalam hubungan luar China harus dimanfaatkan, jangan disia-siakan.

Ya China memang pembuli. Tapi kepentingan di Laut China Selatan (LCS) hanya dapat dipertahankan melalui diplomasi dgn China, sebab China tak akan layan keputusan mahkamah whatever, dan keterlibatan Amerika dalam isu LCS bagai menyimbah minyak atas api saja kerana China anggap itu sebagai provokasi. Tak nampak kah sebaik saja Duterte melawat China sambil mengkritik Amerika, terus China membenarkan nelayan Filipina beraktiviti di Scarborough Shoal. Duterte mempraktikkan seni diplomasi, bukan retorik semata-mata.

Sementara negara-negara jiran kita (Filipina, Indonesia, Thailand) tengah berbaik-baik dgn China dengan menonjolkan kepentingan mereka kpd China, jangan kita ketinggalan. Jangan lupa negara-negara jiran ini masih ada “unfinished business” dengan Malaysia, katakan, Filipina mendapat sokongan China untuk menuntut wilayah Sabah, apa akan jadi kepada Malaysia? Tidakkah persahabatan Malaysia dengan China boleh menjadi "hedge" kepada situasi-situasi sebegini?

Memang bahaya pun jika bergantung kpd China. Itu sebab pentingnya hubungan dengan kuasa-kuasa besar lain untuk mewujudkan imbangan kuasa (balance of power), tak kira lah dgnn Amerika, Jepun, Russia, India atau Australia. Kerajaan dah lama sedar pun kebergantungan China boleh mengundang kemudaratan, itu sebabnya Malaysia menyambut “Pivot to Asia” di bawah Obama. 
Tapi kalau pergi Amerika pun, orang kutuk, pergi Jepun pun orang kutuk, pergi Russia pun orang kutuk, nak buat macam mana?

AKSI COM MOLOT TUN DAN ZAH TERSEBAR.... SKANDAL PANAS BERAPI ABAD INI.....!!!!!!


Siapa sangka segalanya berlaku begitu pantas dikhalayak ramai.Tanpa segan silu aksi ghairah mereka berdua tersebar dimedia sosial.Ada yang tepuk dahi,ada yang garu kepala malah ada yang mulut kumat kamit bermonolog seorang diri.

Tun Faisal dan Zahrin Md Yasin adalah nama besar penggiat media sosial di Malaysia.Jika dalam sebulan kebelakangan ini terjadi perang besar diantara mereka di media sosial tapi akhirnya kelibat mereka berciom molot di Parlimen menjadikan persoalan yang bermain di fikiran follower yang mengikuti mereka.


Tidak perlulah di paparkan kronologi kononnya persengketaan diantara mereka kerana catatan mereka di facebook/blog/twitter yang penuh kecaman dan carut marut masih terpahat di wall mereka membuatkan ada diantara follower mereka semakin menggerutu kepala memikirkannya.

#TibaiPM kamitibaibalik,#salambaliktiang,#mykemut  dan pelbagai carut marut menjurus kepada kebencian seakan meletakkan mereka dengan sebaris dengan ahli politik yang sering bermuka muka.


Persoalan prinsip mudah sahaja digadaikan dengan memperalatkan penggiat media sosial yang lain mendokong kebencian sesama penyokong malahan bagi pihak pembangkang pula mereka bertepuk tangan dengan segala macam keburukan dan kejelekan kerajaan menjadi hidangan untuk disajikan.

Sasaran serangan politik melalui media sosial bukan lagi dihalakan kepada pembangkang sebaliknya beralih kepada gelanggang sendiri dengan menyaksikan ada diantara mereka seolah olah bangga berjaya menggelecek pertahanan senddiri dan seterusnya menyumbat gol sendiri.

Kemeriahan sorakan penonton melihat mereka menjaringkan gol sendiri mengkhayalkan mereka walaupun sebenarnya mereka adalah pasukan yang kalah tetapi beranggapan riuh rendah di stadium memuji  permainan ini.


Mungkin benar kata Ronald Reegan "Politik dianggap sebagai profesion tertua kedua (yang pertama adalah pelacur). Saya akhirnya menyadari bahwa ia adalah cermin yang amat dekat dengan yang pertama



Tuesday, 1 November 2016

KISAH PUAN SERI SUKA PANCUT DI LUAR DARI DI DALAM...!!!PANAS BERAPI..!!!


Siapa yang tidak mengenal dengan dia dengan  Puan Sri yang terkenal dengan kemewahan dan gaya hidup seorang celeberiti.Barangkali bila usia semakin meningkat sedangkan nafsu masih membuak-buak ingin mencipta nama beliau memilih untuk menjadi populis sebagai aktivis alam sekitar.

Puan Sri Syed Sabrina Presiden Persatuan Pelindung Khazanah Alam Malaysia atau lebih dikenali sebagai PEKA semakin galak mengkritik pihak kerajaan kononnya tidak sensitif dalam pemuliharaan alam sekitar tidak terkecuali di Pahang.


Namun agak mengecewakan kegalakan beliau untuk hadir sebagai Presiden PEKA Malaysia setelah dijemput hadir bagi menghadiri Bengkel Kelestarian Sumber Air yang berakhir hari ini selepas berlangsung selama dua hari di Kuantan Pahang yang menghimpun ramai pecinta alam sekitar dan mereka yang berkaitan.








Ini antara luahan mereka yang terasa tertipu dengan perjuangan PEKA yang diterajui oleh Puan Sri Sabrina yang hanya berkokok di media sosial sahaja menyalahkan kerajaan tetapi tidak mahu diajak berbincang dan memerikan idea bagi menambahbaik pengurusan alam sekitar.

Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang 2016 melibatkan penyertaan seramai seribu peserta dari pelbagai pihak termasuk Jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan,Agensi Swasta,Istitute Pengajian Tinggi,Badan Bukan Kerajaan (NGO) pemimpin masyarakat dan pengamal media.

Antara lain tujuan bengkel memantapkan pemahaman secara kolektif,sidang pleno akan diadakan sebelum rumusan disediakan dan diterjemahkan dalam bentuk resolusi untuk disampaikan kepada Kerajaan Negeri.

Penyerahan rumusan Sidang Pleno kpd YAB DSDR MB Pahang


YAB DSDR MB Pahang bersama YBhg Prof Dr Maketab Mohaned


Profesor Dr Maketab Mohamed adalah diantara rakan seperjuangan Puan Seri Sabrina adalah antara yang membentangkan kertas kerja di bengkel yang di adakan telah mendapat reaksi yang amat positif oleh Y.A.B DSDR MB Pahang yang menyifatkan beliau sebagai pejuang alam sekitar yang dihormati.

YAB DSDR MB Pahang bersama pemimpin politik pembangkang
Kehadiran pemimpin dari kalangan parti pembangkang iaitu ADUN Tanah Rata,ADUN Cameron Highland,ADUN Sabai,ADUN Ketari dari DAP dan ADUN Semambu dari PKR menunjukkan mereka memilih bengkel yang dianjurkan sebagai landasan menyuarakan pendapat namun sebaliknya Puan Sri Sabrina lebih  dan angkuh dan bongkak dengan menjauhkan diri dari arus perdana

Sebarang permasalahan perlu diselesaikan secara dalaman bukan bukan di luar yang tidak membenihkan hasil bak kata orang Puan Sri Syed Sabrena lebih suka pancut di luar dari didalam... hanya beliau yang tahu nikmatnya...chia..!!chia..!chia..!

BILA ELIZABETH MELECET..AIR DAH KERING?


Bila dah dimamah usia dan memasuki alam monopous begitulah seharusnya menerima kenyataan yang segala yang indah hanyalah khayalan dan imaginasi sahaja.Bagaimana manusia harus menongkah arus kerana pasti akan melalui zaman yang tidak mengasyikkan lagi sebagai ahli politik.

Selangor yang sedang bergelut dengan krisis air kini sedang menyaksikan kerajaan dibawah pimpinan Azmin Ali terpaksa bermain blame game dengan menyalahkan orang lain di atas kelemahan pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor pimpinan beliau.

Kini giliran Pahang yang diletakkan sebagai punca kenapa Loji rawatan Air Langat dan Cheras terpaksa ditutup kerana didakwa berlaku pencemaran yang mengakibatkan beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan sebahagian daripada Petaling selain Hulu Langat akan mengalami gangguan air.

Namun hari ini seorang pakar sungai dan alam sekitar Profesor Dr Maketab bin Mohamed yang juga aktivis  alam sekitar hari ini menafikan bahawa berlaku pencemaran alam sekitar dan mengakui tidak berlaku pencemaran di Sg Semantan yang membekalkan air ke loji Air Langat.

Beliau menyatakan sedemikian ketika membentangkan kertaskerja bertajuk "Pengurusan Lestari Sumber Air - Perspektif NGO" di Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang Darul Makmur di Kuantan yang berlangsung selama dua hari bermula 31 November sehingga 1hb Oktober 2016.


Profesor Maketab Mohamed merupakan aktivis alam sekitar yang sering membawa isu-isu berkaitan alam sekitar yang pastinya memberikan pandangan secara neutral dan sering mengkritik kerajaan Pahang berkaitan isu alam sekitar.

Mana mungkin pandangan profesional seorang pensyarah di UTM ini dipengaruhi oleh kerajaan Pahang berhubung dakwaan kerajaan Selangor yang menjadi kecaman rakyatnya sendiri akibat kelemahan mereka menguruskan air.

Elizabeth Wong Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna Selangor makin kelam kabut apabila Pengarah Alam Sekitar JAS Pahang Rosli Zul berkata menjelaskan pemantauan menunjukkan Sungai Semantan bukan penyebab pencemaran itu kerana loji rawatan air itu ditutup lebih awal daripada tempoh pencemaran bau yang direkodkan di Sungai Semantan.

"Pemantauan juga dilakukan secara berterusan di tiga stesen pemantauan yang diwujudkan di sepanjang Sungai Semantan.

"Air Sungai Semantan juga disalurkan ke loji air Mempateh dan setakat ini, tiada pencemaran bau dilaporkan atau adanya aduan penduduk mengenai pencemaran bau...sumber air adalah sama," katanya.

Biasalah ...bila tiada air memanglah melecet.Selangor yang sering ketiadaan air memberikan kesan kepada kelancaran politik Elizabeth Wong yang semakin menuju ke penghujung karier politik akibat bangkrap idea dalam menangani masalah akibat kelemahan beliau sendiri selaku Exco yang menjaga portfolia berkaitan air di Selangor.

Sekarang beliau dikhabarkan sedang menyalahkan Negeri Sembilan pula atas isu air di Selangor...dan lebih malang sekali Azmin Ali sebagai ketua kerajaan Selangor menuduh BN mensabotaj air untuk kepentingan politik... melecet..melecet kalau dah takde air...!!!!!

RANSANGAN PUNCA AIR MEMBUAK BUAK...!


Jangan terperanjat disebalik air yang membuak-buak itu diransangkan oleh sesuatu dan bukannya hadir dengan sendirinya.Antara antara pemankin yang merangsang kemajuan negeri P.Pinang adalah disebabkan oleh kemurahan hati Negeri Kedah.

Sebenarnya ada rahsia yang tersembunyi dan diselindungkan yang jarang diketahui umum.Selama ini,kemajuan yang dinikmati oleh P.Pinang antaranya adalah disebabkan pemberian air secara percuma oleh Kerajaan Negeri Kedah.Tentu sekali ramai yang tidak menyangka mengapa selama ini tarif air di P.Pinang adalah antara yang termurah di Malaysia.

Kerajaan P.Pinang selama ini menggunakan air secara percuma yang diberikan oleh Kedah.Jadi semestinyalah P.Pinang mampu mengenakan caj yang minimun kepada pengguna .

"Suka saya menyebut bahawa Pahang antara negeri yang mengenakan caj yang minima dan memberikan subsidi kepada pengguna.Caj kepada pengguna air di Pahang sudah tidak dinaikan semenjak 40 tahun yang lalu." ujar Y.A.B Dato'Seri DiRaja Adnan Hj Yaakob ketika menyampaikan ucaptama di Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang hari ini.

Purata tarif air untuk kegunaan domestik bagi 30 meter padu pertama bagi Negeri Pahang adalah pada kadar RM0.54 sen per meter padu berbanding dengan beberapa negeri seperti Johor RM 1.20,Selangor,Wilayah Persekutuan Putrajaya,Melaka RM 0.72 sen,Kelantan RM 0.62 sen ,Terengganu RM 0.50,P.Pinang RM 0.30sen,Perak RM 0.57 sen,Kedah RM 0.63 sen dan Negeri Sembilan RM 0.65 sen.

Ini menunjukkan tarif air di Negeri Pahang antara yang terendah berbanding negeri-negeri lain

Hasil yang dipungut oleh Pengurusan Air Pahang (PAIP) dari 1 April 2015 sehingga 31 Mac 2016 adalah sebanyak RM 163.89 juta sedangkan kos pentadbiran dan operasi RM 272.11 juta.Oleh itu defisit dianggarkan berjumlah RM 108.21 juta

Namun ianya tidak disedari oleh ramai rakyat di negeri Pahang selama ini kerajaan Pahang sanggup kehilangan hasil dan terpaksa mencari alternatif lain menampung perbelanjaan menguruskan kewangan negeri.


Monday, 31 October 2016

'SAYA WARTA 300,000 HEKTAR KAWASAN TADAHAN AIR SEBAIK DILANTIK MB PAHANG "- ADNAN YAAKOB


KUANTAN 31/10/2016 - Sumber air adalah kunci kepada kesejahteraan rakyat dan kemakmuran negara .Menyedari peri pentingnya sumber air pelbagai langkah menerusi dasar dan undang undang berkaitan sumber air telah dirangka untuk dilaksanakan di peringkat negeri dan persekutuan.

"Apa yang penting kini adalah untuk melaksanakan  undang-undang berkaitan sumber air melalui penguatkuasaan disamping kesedaran seluruh masyarakat samada agensi kerajaan mahupun masyarakat.Namun meletakkan kegagalan penguatkuasaan sahaja adalah tidak adil kepada agensi berkaitan kerana ini akan melemahkan moral mereka".

"Ramai tidak tahu kerana tidak disebarkan melalui media sebaik sahaja saya dilantik sebagai MB Pahang,saya telah mewartakan seluas 300,000 kawasan sebagai Hutan Simpan Kekal atau kawasan tadahan air disamping menambah buffer zon dari 500 meter kepada 1.5km dari jarak punca air"kata MB Pahang ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan ucaptama di Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang 2016.

Dengan keluasan Negeri Pahang iaitu 3.59 juta hektar,seluas 2.07  juta hektar (57.5%) masih diliputi dengan sumber hutan.Daripada 2.07 juta hektar sumber hutan tersebut 44% atau 1.56juta hektar merupakan hutan simpan kekal,11% atau 0.$juta hektar adalan Taman Negara,suaka hidupan liar dan burung manakala 3% lagi atau 0.1 juta hektar adalah Tanah Kerajaan Berhutan.

Disamping itu juga sebanyak 2,059 batang sungai sepanjang 11,960 km telah diwartakan oleh kerajaan Negeri selain tasik-tasik utama seperti Tasik Chini Pekan,Tasik Bera daerah Bera dan Tasik Bungor Kuantan.




KERAJAAN NEGERI KOMITED MEMULIHARA SUMBER AIR


Kuantan 31/10/2016 - Kerajaan Negeri Pahang bersikap terbuka dalam menerima pandangan didalam menangani isu alam sekitar.Ini dibuktikan dengan kesedian Kerajaan Negeri Pahang menganjurkan Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang 2016 yang melibatkan segenap lapisan masyarakat antaranya Pegawai-Pegawai Kerajaan(Negeri dan Persekutuan),Pihak Berkuasa Tempatan,Badan-Badan Bukan Kerajaan,Institusi Pendidikan,Pengusaha,Wakil Penduduk Setempat dan Para Media Massa.

"Bengkel selama dua hari ini  bukan sahaja bertujuan untuk menyampaikan maklumat serta isu isu terhadap pengurusan sumber air semata-mata malahan ianya memberi peluang kepada semua pihak berkongsi pandangan dan berkongsi idea kearah memulihara serta  memperkasakan kelestarian sumber air di negeri ini".

"Dengan kehadiran lebih 1,000 orang peserta dalam bengkel ini ianya diharap dapat dimanafaatkan sepenuhnya dengan memberikan pandangan dan idea serta serta berbincang secara positif dalam memastikan sumber air di negeri dipelihara secara berterusan"

"Kita mempunya undang undang yang jelas seperti buffer zon dan sebagainya dalam menangani dan melindungi punca air tetapi apa yang mustahak ialah bagaimana kita menguatkuasakan"ujar Y.A.B DSDR MB Pahang Adnan ketika menyampaikan ucaptama Bengkel Kelestarian Sumber Air Negeri Pahang di Zenith Hotel Kuantan Pahang.

Pada bengkel kali ini sebanyak 4 pembentangan kertas kerja dikemukakan  antaranya :-

1.YBhg Profesor Tan Sri Dato'Sri Dr Zakri Abdul Hamid,Pengerusi Majlis Profesor Negara (MPN) bertajuk "Pengurusan Lestari Sumber Air - Perspektif Global.

2.YBhg Dato'Seri Zaini Ir.Dr.Zaini bin Ujang ,Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga,Teknologi Hijau dan Air(KETTHA) bertajuk "Dasar dan Polisi Pengurusan Lestari Sumber Air Kementerian Tenaga,Teknologi Hijau dan Air

3.YH Dato Sri Azizan bin Ahmad ,Ketua Setiausaha Kementeria Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) bertajuk " dasar dan Polisi Pengurusan Lestari Sumber Air Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

4.YBrs.Profesor Dr.Maketab Bin Mohamed,Wakil Badan Bukan Kerajaan (NGO) bertajuk "Pengurusan Lestari Sumber Air -Perspektif NGO."



Selain itu perserta akan dipecahkan kepada ekonomi ,sosial dan alam sekitar dan hasilnya akan dibentangkan pada Sidang Pleno yang dipengerusikan oleh Dato'Dr Daing Nasir Ibrahim ,Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang yang juga Pengerusi Kompenan Ekonomi Sosial dan Alam sekitar sebelum rumusan serta resolusi kepada Y.A.B DSDR MB Pahang di akhir bengkel bagi Kerajaan Negeri Pahang melakukan penambahbaikan dalam usaha melestarikan sumber air.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...