ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
Lemang Muncul Lagi | Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Sunday 8 July 2012

Lemang Muncul Lagi


Pejam celik pejam celik Ramadhan makin makin hampir,bulan yang paling ditunggu oleh semua masyarakat Islam.Berbagai cara diamalkan oleh masyarakat sebagai memanjatkan kesyukuran kepada Allah,semoga dipanjangkan usia bagi menyambut Ramadhan.Aku tertarik menulis tentang bagaimana Ramadhan itu begitu dekat dihati bila terdapat juga amalan yang dilakukan oleh masyarakat setempat dengan menyediakan lemang walaupun sebenarnya Hari Raya Aidilfitri masih jauh lagi tetapi bahang sudah terasa seperti panasnya bahang ketika membakar lemang.


Proses membuat lemang tidaklah mudah tetapi  tetapi yg penting sentuhan otai-otai penting bagi memastikan lemang tu sedap di makan..kata orang macam Roti Gardinier,,Enak DiMakan Begitu Saja.Bermula dari proses memcari bahan asas seperti buluh yang dipilih.Bukan sebarangan buluh.,buluh lemang yang tumbuh meliar dihutan pun perlu dipilih sesuai dengan ketebalannya,daun pisang,pulut dan santan.


Setelah semua lemang dan daun pisang dibersihkan,pulut yang akan dimasukkan kedalam buluh yang terlebih dahulu dimasukkan daun pisang sehingga hampir penuh .


 Masa  inilah antara masa yang amat menyeronokkan,oleh kerana masa untuk memasak lemang ini agak panjang diantara 5 sehingga 6 jam bergantung kepada kemahiran mengawal api.Bagi mendapatkan lemang yang memenuhi piawaian antarabangsa dan ISO 1900,lemang harus dibakar menggunakan bara sahaja.Terdapat juga lemang yang dipasaran menggunakan kaedah yang salah seperti penjual lemang di sepanjang highway Karak- KL yang kebiasaannya memasak pulu dan kemudiannya dimasukkan ke dalam buluh namun taktik ini selalunya akan berjaya dikesan oleh penggemar tegar lemang yang dapat membezakan ketulenan lemang.


Proses membakar yang bermula pukul 3.00 petang itu akhirnya berakhir sehingga jam 8.00 malam..hahaha..lama tu..cuma makan je yang sekejap..Kalau kulit yang sensitiv tu tak payahlah nak mencuba kerana muka anda akan sedikit rentung..silap haribulan janggut pun tak tumbuh kerana kepanasan.

Saat membelah lemang yang sudah siap dibakar


Akhirnya hidangan lemang beserta rendang ayam dan daging siap,yang belum tentu dapat dilakukan oleh Masterchef apatah lagi Masterchef Celebriti dan aku rasa Azwan Ali pasti menangis berguling-guling jika menikmati lemang yang disediakan oleh rakan-rakan aku ni MBFM belia Ulu Jempol.Sedapnya mengalahkan KFC..sehingga menjilat siku..apa kata kita roll on you tube ni..YB Shahaniza ADUN Kuala Sentul tidak ketinggalan turut serta dalam program Bakar Lemang Sempena Menyambut Ramadhan Anjuran MBFM Felda Ulu Jempol.

P/S :Terima Kasih buat Dato'Shahaniza Shamsuddin ADUN Kuala Sentul ,Saudara Juhari Che Lah AJK Pemuda UMNO Bahagian Maran,Saudara Amir Ismail Pengerusi MBFM Felda Ulu Jempol ,Belia dan Beliawanis yang hadir bagi menjayakan Program Bakar Lemang Sempena Menyambut Ramadhan Anjuran MBFM Felda Ulu Jempol.

1 comment:

  1. salam..
    amboi..cepat pelekat api noh?
    awai lagi nih..posa pun belum..
    huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...