ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
ANTARA AKU ,MOHD FAIZ SUBRI DAN BOLASEPAK | Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Tuesday, 10 January 2017

ANTARA AKU ,MOHD FAIZ SUBRI DAN BOLASEPAK


Peminat bolasepak senatero dunia hari ini meriah dengan memperkatakan kehebatan anak Melayu yang bernama Mohd Faiz Subri dari Malaysia yang telah menerima pengiktirafan bertaraf bolasepak dunia dengan memenangi 2016 Puskas award for goal of the year at FIFA'

Nama Mohd Faiz Subri kini sebaris dengan pemain ternama bolasepak dunia seperti Cristiano Ronaldo (2009), Hamit Altintop (2010), Neymar (2011), Miroslav Stoch (2012), Zlatan Ibrahimovic (2013) and James Rodriguez (2014).

Tahniah aku ucapkan sebagai anak Melayu yang berasal dari Malaysia kerana bolasepak memang menjadi sukan kegilaan di negara ini.Tumpang bangga kerana aku mempunyai sedikit persamaan yang mungkin juga anda diluar sana.

Barangkali diantara kita cuma bukan berada ditempat dan waktu yang betul.Sebagai pemain bolasepak aku juga boleh menilai tapi tidaklah sehebat penilaian FIFA dan jika anda seorang pemain bolasepak pastinya akan menganggukkan leher tanda setuju tentang apa yang aku perkatakan.

Penilaian dibuat dari gol yang dijaringkan dengan pelbagai teori seperti melawan hukum fizik biologi dan kimia pada jarak 25 meter melalui sepakan percuma.

Sebenarnya ramai yang telah melakukannya termasuk pemain amatur dan ala ala kampung boy seperti aku cuma malangnya jaringan kami ni tidak dpat di nilai kerana tiada liputan.

Dikampung mana ada penonton,kalau adapun seorang dua Tok Empat atau Pak Haji yang on the way nak ke masjid singgah sebentar di padang awam .Apatah lagi dirakam melalui video yang dapat diviralkan  seterusnya menarik perhatian seluruh dunia.

Aku sendiri pernah menjaringkan gol pada jarak lebih jauh dari 25 meter malahan ada yang setengah padang bola dan menariknya bukan dalam keadaan bola mati atau sepakan percuma.

Lebih dari banana kick..papaya kick pun ramai yang dah melakukannya. Bola yang kami gunakan juga bulat  sama seperti Mohd Faiz Subri gunakan tetapi yelah,seperti yang aku katakan tadi,anugerah yang aku terima hanyalah dibelanja minum teh tarik Kedai Kopi Janda anak satu dihujung kampung selepas tamat permainan.

Jangan pula ada yang berkata aku ingin merendah rendahkan kemampuan Mohd Faiz Subri,sekadar berkongsi pengalaman sebagai pemain kampung yang juga meminati bolasepak.

Cuma penantian kita nanti,apakah kesudahan Mohd Faiz Subri adakah sekadar mewakili P.Pinang di Liga Malaysia sahaja. Pencapaian skuad bolasepak di Malaysia sebenarnya boleh maju kehadapan tetapi arahnya kini seakan semakin melencong seperti mana tendangan Mohd Faiz Subri .

Beribu gol pun yang dijaringkan dengan gaya sepakan Mohd Faiz Subri,apakah akan mengubah landskap dan senario bolasepak di Malaysia...?

Apakah impian rakyat Malaysia untuk menyaksikan Malaysia layak ke Pusingan Akhir Piala Dunia hanyalah angan angan  Mat Jenin..?
Skuad bolasepak negara Malaysia seharusnya menjadi keutamaan dan kayu pengukur kemajuan bolasepak di Malaysia.

Ramai yang meletakkan kemajuan bolasepak negara ditangan FAM.Aku setuju tapi bukanlah seratus peratus tapi semua pihak peminat,pemain ,NGO,kerajaan memainkan peranan masing-masing.P/S ~ Petang ni rasa nak turun main bolasepak tapi lupa but bolasepak aku letak kat mane ye..tikus bawa lari agaknye..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...