ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
Bayi Ajaib Mampu Berenang Selepas Pembedahan Jantung | Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Tuesday, 17 April 2012

Bayi Ajaib Mampu Berenang Selepas Pembedahan Jantung


Ini bukanlah gambar photoshope,seorang bayi berumur dua tahun kelihatan seperti ikan kecil yang mampu berenang dan menyelam.Rosanna Ogden pernah menjalani pembedahan jantung pada usia dua minggu dan selepas itu doktor memberitahu kaedah supaya bayi beliau cepat sembuh dengan melakukan aktiviti fizikal.Selepas 10 minggu pembedahan,ibunya Sanam Ogden membawa bayi tersebut ke kolam renang dan mendapati terdapat kebolehan luarbiasa bila melihat dia mampu berenang dalam waktu yang singkat.


Setelah berusia dua tahun,beliau menjadi bayi itu telah lulus ujian 15 meter tanpa bantuan dan memenagi beberapa pertandingan dan memperolehi 1,000 pound sterling serta menjadi peserta termuda  acara 100 meter pada Kejohanan Yayasan Jantung British.
Saya amat bangga dengan kejayaan beliau"kata ibunya Saman Ogden 27,di rumah keluarganya di Chorley ,Lancashire.Akibat mengalami kesukaran bernafas bayi tersebut didiagnosis dan didapati mengidap rhabdomyoma,tumor yang melekat pada hati dan didapati dan menyebabkan aliran darahtersekat.Dua hari kemudian tumor itu dikeluarkan melalui satu pembedahan yang memakan masa lapan jam di hospital kanak-kanak Alder hey London,Liverpool.

Podgen berkata bahawa Rosanna menjalani latihan  di kolam renang sebagai program pemulihan."Semua bayi pada seisi pertama akan menjerit dan menangis tetapi tidak bagi Rosanna.Beliau menyertai Kelab Kolam Renang Chorley dimana ahlinya yang paling muda berumur enam tahun.Jurulatihnya,Mary Parkinson menyifatkan beliau sebagai anak ikan dan berkata untuk berenang pada usia dua tahun adalah perkara yang menakjubkan.P/S: Dah macam Ikan duyong aku tengok..

1 comment:

  1. Pada usia 2 tahun, dia tahu yang dia kena tahan nafas untuk berenang, dia tahu yang kalau dia tak gerakkan tangan/kakinya dia akan tenggelam, dan dia tahu kalau dia bernafas dalam air, dia akan tertelan air/tersedak.. wow.. amazing..


    Terbaru >Artikel Sempena Demonstrasi Mansuhkan PTPTN : Percuma Ke Pendidikan Percuma Mereka? >Facebook Comment di phreak-id.com >Movie Review - Battleship

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...