ul#list-nav { list-style:none; margin:20px; padding:0; width:525px } ul#list-nav li { display:inline } ul#list-nav li a { text-decoration:none; padding:5px 0; width:100px; background:#FF0099; color:#eee; float:left; text-align:center; border-left:1px solid #fff; -moz-border-radius: 5px; } ul#list-nav li a:hover { background:#FF6699; color:#000 -moz-border-radius: 5px; }
Durian Runtuh Peneroka FELDA Jadi Kenyataan | Travelog Kehidupan Abadi Romeo

Friday, 20 April 2012

Durian Runtuh Peneroka FELDA Jadi Kenyataan


Berita baik tentang durian runtuh yang dijangka akan menjadi kenyataan berikutan Mesyuarat Agong Luar Biasa(EGM)Koperasi Permodalan Felda(KPF) semalam meluluskan resolusi berkenaan penyenaraian Felda Global Venture(FGVH) di Bursa Malaysia Mei Depan.Walaupun berdepan dengan pelbagai halangan termasuk injuksi dari  lapan peneroka Felda di Pahang bagi menghalang Koperasi KPF daripada melupuskan ekuitinya dalam Felda Holdings Berhad (FHB) kepada FGVH. dengan membawa kes itu ke mahkamah namun mahkamah memutuskan untuk menolak permohonan mereka pada 22 February dengan alasan mesyuarat tersebut hanyalah berdasarkan perbincangan dan bukan membuat keputusan.Hakim Dato Mariana Yahya menolak injuksi tersebut dengan kos yang akan ditaksir oleh Timbalan Pendaftar.
FGVH dimiliki 100 peratus oleh Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) yang mana 49 peratus pegangannya dimiliki oleh Felda Holdings.

Manakala, KPF yang dianggotai oleh kira-kira 112,627 peneroka dan 23,000 pekerja Felda pula memiliki pegangan sebanyak 51 peratus di dalam Felda Holdings.
Sebanyak 1,110 undi bersetuju, tidak bersetuju (120), undi rosak (5) dan tidak kembalikan borang (15).
Permohonan tersebut ditolak atas beberapa sebab antaranya ialah Mesyuarat Lembaga Pengarah KPF yang dibuat pada 22 Februari lalu hanya satu perbincangan dan bukan satu keputusan.
Selain itu mahkamah juga berkata dakwaan peneroka terbabit hanya satu spekulasi dan khabar angin sebab tidak dapat dibuktikan.
Mahkamah juga berpendapat bahawa isu itu seharusnya dirujuk ke Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) kerana berada di bawah Seksyen 82 (1) atau 82 (2) Akta Koperasi 1993.

Penyenaraian FGVH ke Bursa Malaysia perlu untuk memastikan Felda kekal bersaing dengan negara jiran terutama Indonesia yang telah mula membangunkan industri kelapa sawit mereka membabitkan keluasan tanah hampir satu bilion hektar.
Keluasan tanah di negara itu sangat besar dan menguntungkan berbanding hanya kira-kira 800,000 hektar di negara ini, justeru langkah alternatif perlu ada agar Malaysia mampu bertahan dan bersaing dalam industri ini.
Sebagai pengeluar utama industri sawit di dunia, Felda mempunyai wang yang banyak tapi jumlah itu tidak mencukupi untuk terus bersaing pada masa akan datang.

Usaha meniagakan tanah seluas 350,000 hektar milik Felda Plantation ke dalam pasaran saham adalah langkah menguntungkan, malah banyak pihak sudah bersedia untuk membeli saham itu. -
Yang penting, tiada seinci pun daripada 500,000 hektar tanah peneroka akan diambil bagi tujuan penyenaraian FGHV dan kepentingan mereka akan terus dilindungi sebaik sahaja FGVH menjadi syarikat senaraian awam.
Penyenaraian FGVH dan pewujudan satu daripada entiti perladangan terbesar dunia merupakan matlamat negara yang amat penting dengan objektif memberikan pulangan kewangan jangka panjang yang kukuh untuk stafnya, peneroka dan keluarga mereka 

1 comment:

  1. Peneroka jangan tertipu!!!

    http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9885-bank-tawar-saham-fgvh-peneroka-jangan-tertipu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...